rabbi 2


יין קפריסין-יהדות קפריסין - מן העתונות



הרב אריה-זאב רסקין, שליח חב"ד והרב הראשי לקפריסין, הגיע יחד עם זוגתו שיינדל וארבעת ילדיהם למקום רק לפני שלוש שנים, וכבר הוא מקיים פעילות יהודית חסרת-תקדים * הצצה לפעילות הגדולה באי הקטן

מאת שמואל בן יוסף

+

בתודעה היהודית הקולקטיבית, נצרב שם האי קפריסין כמקום אליו הוגלו המעפילים - שרידי התופת מאירופה –

על-ידי שלטונות המנדט הבריטי במהלך מלחמת העולם השנייה ולאחריה. אולם, שורשיו היהודיים של האי הקטן מגיעים הרחק לפני כן. בשנת 1571 כבשו הטורקים את קפריסין מידי ונציה ומיד החלו ליישב את האי ב"אנשים שאפשר לסמוך עליהם".

הם החליטו להביא לשם-כך מאות משפחות יהודיות עשירות מארצות האזור כישראל ויוון. הרעיון לא צלח והיהודים שהוגלו לשם על-כורחם מצפת ומיוון שבו עד מהרה על עקבותיהם. קרוב לארבע-מאות שנה לאחר-מכן, עם סיום מלחמת העולם השנייה, נקשר שמו של האי קפריסין בתודעת העם היהודי - בזמן שאלפי המעפילים ניצולי המלחמה והמשרפות ביקשו לעלות ולחונן את עפרה של ארץ-הקודש, הם גורשו באכזריות ע"י חיילי המנדט הבריטי לעבר האי קפריסין הסמוך לישראל.


#מהפכה יהודית

מניין היהודים שהוגלו בשנים אלה למחנות המעפילים בקפריסין היה 52 אלף נפש, ועוד כ-2000 ילדים נולדו בין גדרות התיל. במשך הזמן שוחררו הפליטים בהדרגה והגיעו לארץ ישראל. בחלוף השנים, הפך האי קפריסין למוקד תיירות ונופש
  לישראלים רבים, ולבסיס עסקים.

אולם, בניגוד מוחלט לחיי החולין והשפע שפרחו ועלו ברחבי האי, זעק לשמים הצורך העצום בחיי רוח וקדושה. המהפכה היהודית באי החלה לפני שלוש שנים, כשהרב אריה-זאב רסקין ומשפחתו קבעו את מקום מגוריהם באי והחלו להפריח את השממה הרוחנית, דבר שהתאפשר הודות לסיועו התמידי של הרב משה קוטלרסקי מה'מרכז-לענייני-חינוך', ובתמיכת משפחת רוהר .


קודם להגעתו לקפריסין, ניהל הרב רסקין את קניון 'לב אשדוד'. "הייתי כל-כולי עסוק בחומר וחיפשתי
משהו אחר, להועיל ברוח למקום כל שהוא", הוא מספר. הוא פנה לרב קוטלרסקי, וביקש למצוא לו מקום שאין בו אפילו התחלה של יהדות. עלו מספר מדינות, עד שהרב קוטלרסקי הצביע על קפריסין שלא הייתה עד אז על מפת היהדות.


#"הרב מישראל הגיע"


ביום בהיר אחד נחתו הרב זאב רסקין ומשפחתו בלרנקה ובסיוע הרב קוטלרסקי וקרן משפחת רוהר, וה'מרכז-לענייני-חינוך', החל בפעילותו.

הוא שכר בית במקום שקט בלרנקה והודיע על בואו למעט היהודים שהיו באי. השכנים חששו, כך גם היהודים המעטים שהיו שם, ובשבתות הראשונות לא היה גם עשירי למניין. אבל מאז - המקום פורח. עד מהרה נפוצה בין היהודים השמועה על הרב שהגיע מישראל ו... כל השאר היסטוריה.

 


כיום, זוכה הקהילה היהודית המונה כבר קרוב ל1500 נפשות, לציוני דרך חשובים בהתפתחותה: הכנסת ספר-תורה וחנוכת בית-הכנסת ומרכז יהודי אשר נבנה הודות לתרומתה האדיבה של משפחת רוהר.


כמו-כן נבנה במקום מקווה טהרה מפואר, תודות לתרומתן האדיבה של משפחות ביסטריצקי, רייטפורט, לרר ודערלי.

בנוסף, מקיים בית-חב"ד בית-ספר בימי ראשון, פעילות לחגי ישראל, שיעורי תורה  ומרכז תיירותי הפעיל בחודשי הקיץ בקרב סטודנטים ומטיילים במסגרת פרוייקט "מרכז שליחות".

 

בימים אלו שוקדים במרכז חב"ד בקפריסין על פתיחת מרכז לימודי יהדות שיכלול גן ילדים בית ספר יסודי, ומרכז לימודי יהדות .